هموطن عزیز !

عدة کثیری از روشنفکران برون مرزی یکجا با قشر روشنفکر درداخل کشور ، طرحی را دربارة تشکیل یک نهاد سیاسی در کشورارائه داشته اند و غرض نشر به این سایت فرستاده اند.  با نشر این طرح ، تقاضا میگردد تا روشنفکران و صاحبنظران کشور طرح ها و نظریات شانرا پیرامون این طرح و یا طرح خود شان برای نشر برای ما بفرستند.

بسم الله الرحمن الرحیم

طرح :

در باره ضرورت پایه گذاری نهضت فراگیر سیاسی

کشورما افغانستان در امتداد رویداد های مهم سیاسی ـ اجتماعی سدة پیشین، برمبنای تضاد های درونی و در تحت تاثیرکشمکش ها میان ابرقدرت های آن دوران، بویژه در جریان جنگ سرد در گیر منازعات و چالشهای گوناگون گردید و در پایان آن ، برای یکدهة کامل در شرایط تسلط ارتجاع به آخرین پلکان تاریخ رانده و بدست فراموشی سپرده شد. پس از حادثة یازدهم سپتمبر2001  در ایالات متحدة امریکا، تغیرات معینی درآرایش نیرو ها درعرصة جهانی بوجودآمد و در افغانستان نیز تحولات بزرگی رخ داد و بار دیگر میهن ما در مرکز توجه جهانیان قرار گرفت.  ولی برغم آن، مردم ما هنوز محکوم به فقرعظیم و کشور ما هنوزدستخوش بی امنیتی ها و رقابت ها است. معهذا امید واریها و زمینه هائی برای ارائه اندیشه، نظر و عمل سیاسی برای برون رفت ازین وضع نیز پدید گردیده است. اکنون مبارزة سیاسی در کشور ابعاد جدی بخود میگیرد و این واقعیت است که همه آنرا خواهند پذیرفت. تحولات اخیر سیاسی در کشور ضرورت پایه گذاری نهضت فراگیر سیاسی و تدوین خطوط فکری متناسب با آنرا به پیش میکشد. ولی چنین امری باید بر پایة ضرورت های عینی و به ملاحطة تغیراتی که در کشور ودر پهنة جهانی پدید گردیده است ،  همگام و همسو باشد.  بنابرآن ، بازنگری ساختار های فکری در شرایط کنونی یک ضرورت مبرم است. صرف برپایه درک و شناخت این ضرورت است که ارزیابی های سیاسی درست از تغیرات اخیرمی تواند صورت گیرد.

اکنون زمان آن فرارسیده است تا با نتیجه گیری های واقعبینانه از گذشته ، آنانیکه در راه رهائی مردم از قید و بند و اسارت سیاسی و ملی، اجتماعی و اقتصادی اندیشیده و مبارزه کرده اند، در اوضاع و احوال کنونی نیز در قطار سایر نیروهای تحول طلب و آزادی خواه در داخل و خارج کشور به فعالیت علنی و مسالمت آمیز بپردازند.

نیروهای پرشمار روشنفکران کشورکه غالبا در کشورهای گوناگون جهان پراگنده شده اند، می توانند که در همگرایی و همسویی با نیروهای ترقی خواه داخلی مبارزه سیاسی پویا و پرتوانی را در جهت تعمیم دموکراسی و تامین عدالت اجتماعی درافغانستان سازمان بخشند. ازینجاست که ضرورت پایه گذاری نهضتی متشکل و فراگیر، بمثابه کانونی برای سازماندهی تلاشهای شخصیت ها و گروه هائی از مبارزان میهن پرست، ترقیخواه و عدالت پسند بوجود می اید.

به صراحت باید ابراز داشت که دراینجا هدف احیای هیچ یک از احزاب یا سازمانهای سیاسی نیست که در سال های پیشین با برنامه ها، آئین نامه ها، آیدیالوژی هاو سیاست های مشخص خویش متناسب با آن شرایط فعالیت میکردند. اکنون در شرایط نوین پدید آمده در کشورخطوط فکری، اهداف سیاسی ووظایف سازمانی نیروهائی که باید گرد هم آیند، متفاوت از گذشته ها است.  بنابران، شرکت طیف وسیعی ازفعالان سیاسی، گروه ها، محافل و گرایشهای مختلف که در یک نهاد واحد میتواند شکل بگیرد، این نهضت بملاحظة خصلت فراگیر آن ووظایفی را که در برابر خویش قرارمیدهد، میتوان « نهضت میهنی دموکراسی و ترقی افغانستان » نام گذاشت که درین سند، آنرا بغرض اختصار « نهضت میهنی » مینامیم.

شیوه های برخورد در راستای تشکل سازمانی « نهضت میهنی » :

تلاش برای همگون سازی نظرات مختلف در درون نهضت میتواند همواره پدیده ای مثبت باشد، ولی دستیابی به آن نیازمند زمان است. بنابران ، آمیزش گرایش های قبلی بعنوان یکی از خصوصیت های این نهضت، پذیرش نظریات متفاوت بملاحظة فرهنگ سیاسی نوین ودر آخرین تحلیل بکار بستن نظر اکثریت و مشارکت فعال همه برای تحقق آن، یک ضرورت مبرم است.

بدینسان، آمیزش جریان های همفکروگرایشها و دیدگاه های کم و بیش متفاوت در نهضت میهنی، نشانه ای از درک ضرورت های سیاسی  نوین در اوضاع و احوال کنونی در جامعه و جهان است. بدینگونه « نهضت میهنی » کانونی است فراگیرکه در واقع هواداران دموکراسی و ترقی افغانستان درآن گردهم می آیند و این برخورد منطقی نسبت به اوضاع و پدیده های کنونی در کشور شمرده میشود.

هنگامیکه از تفاوت نظرات و دیدگاه های سیاسی در درون« نهضت میهنی» سخن بمیان می آید بمعنی آن نیست که اندیشه ها و گرایش ها خیلی ها دور و مجزا از هم اند. در غیر آن ، این نهضت بعنوان یک سازمان متشکل و دارای خطوط فکری واحد نمیتواند بوجود آید. در عین زمان نباید از تلاش برای یکی ساختن دیدگاه ها در جریان کارو مبارزه سیاسی دست کشید و این پاسخی است منطقی در برابر این سوال که نخست باید تمام نظرات یکسان شود و سپس به ایجاد نهضت اقدام گردد. ما هرگاه فریفتة چنین پنداری شویم باید سالهای دیگر در انتظار بمانیم و فرصت های دیگر را از دست بدهیم و آنگاه با دستان خالی به نقطة اولی برگردیم. واقعیت اینست که نزدیکی ها در عمل سیاسی تبارز می نماید.

ضرورت تدوین خطوط فکری برای « نهضت میهنی » :

اندیشه همگانی و آمادگی ذهنی بخاطر شرکت در روند، مبارزه و حمایت فعال از تشکل سیاسی ، ضرورت طرح خطوط فکری ای برای « نهضت میهنی » ضروری میسازد. برغم اینکه ، این نهضت خود را ادامه دهنده مبارزات و سنن افتخارآمیز نیروهای تجدد طلب و آزادیخواه، تحول طلب و ترقیخواه سدة پیشین میداند و داده ها و دست آورد های آن مبارزات را گرامی می پندارد، ولی ارزشها ، واقعیتها و ضرورت های نوین سیاسی و جریانات فکری برخاسته از بینش جدید را نیز در نظر میگیرد.

چنین خطوط فکری در واقع بعنوان پیوندی منطقی میان گذشته و حال و تلفیق آن با شرایط مشخص کنونی کشور و سرانجام همسویی میان مواضع با هم نزدیک فعالان سازمانی و شخصیت های سیاسی تلقی میگردد. ضرورت های سیاسی لحظة تاریخی در کشور چنین امری را ضروری ساخته است. ولی درهر حال ، اساس خطوط فکری « نهضت میهنی» را دفاع از منافع ملی و مصالح علیای کشور تشکیل میدهد.

خطوط اساسی فکری

اهداف عمومی  :

 ـ مبارزه در راه استقلال، تمامیت ارضی، آزادی ، دموکراسی، عدالت اجتماعی ووحدت ملی درکشور.

ـ گسترش تماس و همکاری مبنی برگفتگو ها با نیروهای مختلف سیاسی و اجتماعی در بارة تداوم و تعمیق روند سیاسی درکشور، از جمله در رابطه به تحقق جهات دموکراتیک توافقات بن.

ـ  مبارزه بخاطر آرمانهای دفاع از حقوق مدنی ، اجتماعی و دموکراتیک مردم.

ـ مخالفت در برابر خشونت گرائی و گرایشها برای حفظ قدرت ویا رسیدن به آن از طریق زور و سلاح

ـ حمایت از تشکیل اردوی ملی مدافع استقلال و تمامیت ارضی افغانستان و تقویت نیروهای امنیتی بمنظور تامین امنیت مردم

ـ حمایت از تلاش ها برای جلوگیری از برخوردهای گروهی و منطقوی، خلع سلاح و جمع آوری آن بدون استثنا در سراسرکشور.

ـ مبارزه بخاطر تامین صلح و ثبات پایدار و امنیت سراسری در افغانستان.

ـ مبارزه بخاطر تامین حاکمیت قانون

ـ مبارزه برضد تروریزم و کشت ، تولید و قاچاق مواد مخدر در افغانستان

ـ دفاع از حقوق بشر در افغانستان و جهان برپایه اعلامیه جهانی حقوق بشر

ـ مبارزه بخاطرحل دموکراتیک مساله ملی و مسئله زبان درکشور.

ـ مبارزه در راه ایجاد سازمانهای مدافع حقوق و تشکل های روشنفکری، دانشجوئی ، جوانان، زنان و اقشار و لایه های دیگر اجتماعی که ضامن دموکراسی پایدار در کشور می گردد.

ـ تلاش برای تامین حقوق زنان در همة عرصه ها بویژه تامین حق آموزش، حق کارو شرکت در اداره و سیاست.

ـ همسوئی مبارزات نهضت با مبارزات کلیه نیروهای آزادیخواه و مترقی در گسترة کشورو جهان مبتنی بر دفاع از ارزشهای انسانی.

اهداف سیاسی

 ـ مبارزه برای استقرار نظام دموکراسی پارلمانی شکل جمهوری مبتنی بر پلورالیزم سیاسی، سیستم چند حزبی و انتخابات آزاد، عمومی ، سری و مستقیم بر پایه نفوس.

ـ مبارزه در راه آزادی های دموکراتیک اعم از ازادی اندیشه، عقیدة سیاسی و آزادی مطبوعات، بیان و قلم، مصئونیت و آزادی مخابرات، مراسلات ، اقامت ، مسافرت ، انتخاب شغل و منزل.

ـ مبارزه برای تامین آزادی های فردی و جمعی بخاطر تشکیل احزاب سیاسی، جمیعتها ، انجمنها، اتحادیه ها، حق تشکیل اجتماعات و کانون های صنفی، تظاهرات و اعتصابات که تابع محدودیت های غیر دموکراتیک و موکول به قوانین بازگیرنده نشوند.

ـ مبارزه برضد هر گونه ساختار سیاسی مبتی بر استبداد و ارتجاع ،برتری جوئی های نژادی، قومی ، ملی ، محلی ، زبانی، مذهبی و گروهی.

ـ مخالفت در برابر تبلیغات و تحریکات  تبعیض آمیزو انجام عمل تبعیضی، نفرت و خصومت قومی، ملی و مذهبی.

ـ جانبداری از چنان حکومت مرکزی که متعهد به تامین تساوی حقوق تمام ملیتهای ساکن کشوردر تمام عرصه ها اعم از سیاسی، اقتصادی، اجتماعی ، فرهنگی و مذهبی بر مبنای اصول دموکراسی بخاطر تحکیم وحدت ملی مردم افغانستان باشد.

ـ پشتیبانی از تجدیدنظربر سیستم، شکل و شیوه های اداره و تشکیلات اداری ـ دولتی بر اساس اصول دموکراتیک

ـ مبارزه در راه ایجاد شورا های انتخابی و دموکراتیک محلی.

ـ پشتیبانی از تعمیم اصل نظرخواهی و مراجعه به آراء مردم در مواردو مسایل عمدة ملی.

ـ تاکید برانجام سر شماری نفوس تحت نظارت سازمان ملل متحد.

ـ مبارزه برای حل مساله کوچیها در کشور.

ـ دفاع از حقوق مهاجران، پناهجویان و پناهندگان براساس اعلامیه جهانی حقوق بشرو میثاق ژنیو.

سیاست اقتصادی و اجتماعی :

ـ پذیرش نظام اقتصاد بازار و گسترش رقابت سالم اقتصادی توام با رعایت اصول عدالت اجتماعی، تامینات مادی و بیمه های اجتماعی.

ـ پشتیبانی از تلاشها برای تشویق سرمایه گذاریهای داخلی و خارجی در افغانستان، از میان برداشتن موانع سیاسی و حقوقی و تامین مصئونیت قانونی سرمایه ها، بهره آنها و انواع ملکیتها جهت توسعه اقتصادی، رشد صنعت، زراعت و ساختمان، گسترش سرمایه گذاریهای دولتی در بخشهای زیربنائی، بهداشت و آموزش و حمایت از بخش خصوصی برای تولید، اشتغال و مهارکردن بیکاری.

ـ پشتیبانی ازمساعی برای استفادة موثراز کمک های بین المللی درجهت سرمایه گذاریهای دولتی بخاطر بازسازی و نوسازی زیربنای اقتصاد ویران شدة کشور و بخاطر پشرفت اقتصادی و بهبود زندگی مردم.

ـ مبارزه بخاطر تامین امنیت کارو ایجاد زمینه ها برای تامینات اجتماعی.

ـ مبارزه با فساد  اداری، رشوه خواری وسوء استفاده از دارائی های عامه وامداد های خارجی.

ـ تلاش برای جلب مشارکت هم میهنان علاقمند، تحصیلکرده و صاحب سرمایه درخارج کشورجهت سرمایه گذاری و سهم گیری در بازسازی و نو سازی در داخل افغانستان.

ـ پشتیبانی از اقدامات مقتضی برای انجام اصلاحات مالی و پولی و مهار کردن تورم.

ـ مبارزه برای ایجاد اهرم های مالیاتی که در خدمت تقسیم ثروت ملی قرارگیرد.

ـ پشتیبانی از اقدامات لازم جهت سبسایدی برای کالاهای اساسی مورد نیاز اقشار کم درآمد کشور.

ـ حمایت ازتوزیع مواد لازمی اولیه به سیستم کوپون درراستای جلوگیری از تورم و ارتقای سطح قیمت ها،کمک به خانواده های کم دآمدو جلوگیری ازکمبود اموال.

ـ مبارزه برای ایجاد زمینه ها درجهت تامین بیمه های صحی و حقوق تقاعد.

ـ مبارزه بخاطرافزایش سطح دستمزدهای کارگران و کارمندان دولت و متقاعدین به نسبت میزان تورم سالانه.

ـ مبارزه بخاطرتصویب قوانین عادلانه و دموکراتیک در حمایت از حقوق کارگران، دهقانان و پیشه وران.

ـ حمایت از رشد و انکشاف سریع مناطق عقب مانده کشور از لحاظ اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی.

ـ دفاع از حقوق معلولین، معیوبین وبازماندگان قربانیان جنگ.

در زمینه های آموزش و توسعه فرهنگی :

ـ مبارزه بخاطراعمال سیاستهای دموکراتیک وواقعبینانه در زمینه تعلیم وتربیه.

ـ مبارزه همگانی برای ایجاد زمینه های آموزش و پرورش سالم کودکان و جوانان.

ـ تلاش برای ایجاد زمینه های مساعد برای فعالیتهای آزادانه ورزشی از سوی جوانان.

ـ تشویق جوانان به غرض شرکت در عرصه های فرهنگی ـ اجتماعی و در جهت ارتقای سطح اخلاقی و معنوی ایشان و ایجاد روحیه احساس مسئولیت ومیهنپرستی در وجود آنان.

ـ پشتیبانی ازایجاد نهاد ها،انجمنها و گروه های فرهنگی بمنظور گسترش فرهنگ و تشکل فرهنگیان کشور.

ـ مبارزه بخاطر تحقق سیاست آزاد و عادلانه فرهنگی و آموزشی در کشور چندین ملیتی افغانستان.

ـ مبارزه در راه سواد آموزی همگانی.

ـ حمایت از توسعه تحقیقات علمی و رشد اکادمی علوم، نشرات و مطبوعات، ایجاد کتابخانه ها، احیاء موزیم ها و طرح و تطبیق قوانین در مورد کاوش، جمع آوری و حفظ آثار باستانی.

ـ پشتیبانی از اقدامات لازم بخاطر تقویت و توسعه شبکه رادیوو تلویزیون ، سینما، تیاتر و هنر های ملی و توجه به بهبود زندگی فرهنگیان درکشور.

اصول سیاست خارجی :

ـ پشتیبانی از سیاست بیطرفی افغانستان و عدم انسلاک.

ـ پشتیبانی از سیاست ایجاد زمینه ها برای تامین مناسبات دوستانه مبتنی براعتماد وهمکاری و عدم مداخله در امور داخلی همدیگر با تمام همسایگان کشور.

ـ حمایت از تامین مناسبات نیک و همکاریهای متقابل با تمام کشور های جهان.

ـ پشتیبانی از منشورملل متحد و حمایت از ارتقای نقش سازمان ملل متحد بخاطر حفظ صلح و امنیت جهانی.

ـ دفاع از حقوق بشرو همکاری باسازمانها و نهاد های جهانی درین زمینه.

در فرجام :

« نهضت میهنی » در مقطعی از زمان پا بعرصة وجود میگذارد که مردم افغانستان در لحظات حساس بسر میبرند. درین دوران ضرورت اتحاد نظر وعمل میان شخصیت ها، سازمانها ، فعالان سیاسی و نیروهای دموکراتیک وترقیخواه در داخل و خارج کشوربیش از هر زمان دیگری محسوس است . « نهضت میهنی  دموکراسی و ترقی افغانستان » آرزومند است که سهم شایسته و ارزندة خویش را درمبارزة مسالمت آمیز و ترقی خواهانه برای صلح و امنیت، دموکراسی، آزادی و عدالت اجتماعی در افغانستان اداء نماید.


بالا

بعدی * بازگشت * قبلی